Wednesday, October 26, 2011

Comment tentang Isu Tudung Yuna..



salam brother and sister..

Baru ni ada one of my friend tanya pasal apa comment saya tentang yang kecoh-kecoh pemakaian tudung menyerupai pakaian dari satu agama ni..ingat tak?..yang melibatkan penyanyi muda Yuna..kalau tak ingat ..yang ni..

okey ..my first question..siapa yang buat gambar macam ni ?..meh nak salam..anda mungkin calon-calon masuk neraka..sila jaga adab ... 

Jadi comment saya macam ni ...Yuna tak salah ..dan fashion tudung yang dia pakai ini bukanlah diambil ilhamnya daripada yang sebelah tu..Ia sekadar cubaan mengenakan tudung pelbagai gaya ..berfasyen itu tidak salah ..pakai lah apa pon jenis tudung ..tapi bersyarat ...antara syarat-syarat nya..

1 - MENUTUP AURAT (maksud disini menutup kesemua helaian rambut , leher..dan dilabuhkan sehingga dada..seperti yang ramai kita dah tahu ) ... 
2- TAK ADA BONGGOL - bonggol yang sedikit itu tak apa lah..macam mana nak ikat rambut kalau dah panjang tak ada bonggol..tapi jangan dibuat-buat..untuk tah apa-apa reason ) .. 
3 - BUKAN TUJUAN MENARIK PERHATIAN -pakai laa apa pon tapi jangan sampai membuat lelaki bukan muhrim tengok sampai tak berkedip-kedip mata dia..kalau agak-agak pakai satu-satu pakaian itu..rasa-rasa nampak cantik..nampak lekok badan sana-sini dan mula rasa diri cantik ..maka tukar laa..simple..insyaAllah..kita dah biasa tengok di cermin untuk nampak cantik..belajar cakap..ini cantik..kena ubah bagi nampak simple sedikit..supaya tak menjadi jamuan mata lelaki..#notetoself juga....
4 - BUKAN BERTUJUAN BERMEGAH -lebih kurang macam yang atas..contoh tudung ratusan ringgit..untuk nampak hebat di mata manusia...ingatkan diri..aku menutup aurat agak aku cantik di mata Allah SWT bukan manusia..

Jadi yang lain itu mungkin ada..bukan sahaja pada Yuna..juga pada ramai kita yang bertudung..jadi tak perlu judge dia..Dan sebenarnya tuhan dah cakap..tugas nak judge manusia ini hanya Dia sahaja yang boleh buat..manusia dan para Nabi atau malaikat pon tak boleh judge sesama kita..jadi tak perlu nak judge...Mana kita tahu apa yang ada dalam Yuna...yang tahu Allah SWT sahaja..apa guna kita nak blame dia just sebab dia celebrity..?..and contoh paling ketara..and ramai ikutan..?..Mana kita tahu jenis tudung yang kita pakai ni tak agama di tempat lain tak pakai ..kalau ada?..apa kita semua menyerupai agama lain?...Jadi bagi saya issue ini harus dikupas semula..dan bukan laa menjadi bualan orang biasa..so kalau yang comment ini tergolong dari golongan biasa..please...sitdown...!..

Again saya nak cakap..bagi pendapat saya Yuna tak salah..pemakaian tudung tadi dari unsur mana harus dikaji..maksudnya..mungkin pereka gaya ini dari agama itu..dan diikut secara tak sengaja oleh sesiapa dari agama kita..atau mungkin orang yang mula menggayakannya..refer gambar mereka ini untuk ikut gaya tudung itu..atau mereka sekadar duduk depan cermin sejam dan lilit-lilit tudung..and taaadaaa new image..lansung tak terniat nak menyerupai agama lain..jadi mreka ini tak salah!..tolong faham..jangan terlalu cepat menghukum manusia...jangan react...


TO RESPOND IS POSITIVE ,TO REACT IS NEGATIVE


Ingat tu..apa yang anda-anda yang terlibat ini buat adalah anda react pada yang terover pula tu pasal issue ni..menampakkan salah orang secara terbuka..Nabi SAW tegur kalau orang buat salah macam ni ke?..ini cara yang diajar dalam sunnah ke?..Jangan nak tunjuk anda beragama dengan cara membuat aib orang..dan orang itu belum tentu anda kenal secara dekat lagi...Apa yang anda cuba buktikan?..yang dia bukan lagi Islam?..yang dia akan masuk neraka?..Kalau issue ini ditegur oleh para ulama sekalipon saya rasa orang yang tahu pasal agama tak akan buat benda macam ini..mereka boleh dapatkan orang itu dengan cara lebih dekat...bukan dengan cara terbuka...okey..itu sahaja...thank you..salam..:)

YUNA -jika saya jadi kamu saya ada 2 pilihan..jika saya tahu saya buat itu betul..saya akan biarkan sehingga orang berenti bercakap...kalau saya salah saya akan tetap salah..kalau saya betul saya akan tetap betul..dan satu lagi pilihan.. saya akan mengkaji relevennya cara pemakaian tudung ini..minta pendapat para ilmuan agama..dan berfikir dari kedudukan orang lain..dan jika boleh menenangkan semua orang dan juga hati saya..saya akan tinggalkan sahaja...mungkin bukan sebab mengalah dengan tuduhan menyerupai agama lain..tapi mungkin ada hikmah benda ni jadi..mungkin sebab Allah sayang pada kita ..Dia nak cakap..niat kita dah betul..tapi mungkin menarik perhatian manusia sampai sedetail itu mereka fikir..boleh jadi kan?..dan mungkin para ilmuan agama akan comment dari pelbagai sudut..contohnya..apa yang boleh mengharamkan..bukan sbb persamaan dengan agama lain..tapi mungkin dari sudut.menimbulkan fitnah..jadi ia jadi haram..Islam ni is the only way of life..and dia takkan buat kita confuse kalau kita tgk betul-betul balik..and semua yang jadi ni sebenarnya ada hikmah..sbb Allah SWT  dah cakap..semua kita dah diberi petunjuk..antara kita nak bersyukur dengan petunjuk itu atau kufur..petunjuk bukan semua yang membawa senyuman...tapi kalau kita jadikan semua ujian itu satu petunjuk atau hidaya dari Allah SWT...kita takkan takut dan melatah..insyaAllah...anyways...good luck with ur life..God bless all of us..amin..:)

6 comments:

lufkin said...

Ini semua sebab orang tak tau sejarah, Islam, Kristian, Yahudi tu agama abrahamic so tak hairanlah kalau ada persamaan.. ramai orang tak tau cara sembahyang orang Yahudi pun lebih kerang sama dengan orang islam.. diorang pun amik wuduk, so what's the big deal? Ini setakat tudung sama dengan nun pun orang melayu nak kecoh ke? haihhhhhh!!!

Newrulez Malik said...

itu la dia..hehe..

Anonymous said...

mn korg blaja ni bagus2 sejak ble lak kite bleh ikut pakaian agama lain??pakaian hairan dorg bleh selagi tak dedah aurat tapi bukan pakai agama.ape motif bfesyen tuh??tuk cantik?tuk melawa??ape motif tuk melawa tuk bhias?tuk menarik phatian..phatian sape?lelaki unless lesbian la..pompuan hanye bleh bhias tuk sape???/

na jimi said...

its always easy to point out
other people's shortcomings
and its always fun to criticize.

but not all of us have the courage
to be more supportive and more
encouraging to people who want to be better.

im far from perfect, but id much rather
spend time improving myself, and be more
positive towards others who want to improve.

and no, im not a yuna fan, just in case. LOL

na jimi said...

its always easy to point out
other people's shortcomings
and its always fun to criticize.

but not all of us have the courage
to be more supportive and more
encouraging to people who want to be better.

im far from perfect, but id much rather
spend time improving myself, and be more
positive towards others who want to improve.

and no, im not a yuna fan, just in case. LOL

na jimi said...

its always easy to point out
other people's shortcomings
and its always fun to criticize.

but not all of us have the courage
to be more supportive and more
encouraging to people who want to be better.

im far from perfect, but id much rather
spend time improving myself, and be more
positive towards others who want to improve.

and no, im not a yuna fan, just in case. LOL