Wednesday, February 22, 2012

THE BENEFITS OF VINEGARS

Amualaikum wbt brothers and sisters.. 

harini saya nak share tentang khasiat vinegar atau cuka .saya seorang pengemar cuka epal..atau lebih dikenali sebagai 'Apple Cider Vinegar'..mungkin ramai yang tak tahu apple cider vinegar ini selain 'cuka' yang kadang-kadang orang buat untuk masak ..ia juga digunakan untuk tujuan kesihatan . Setelah beberapa tahun (kalau tak silap) mengambil apple cider vinegar ini yang asalnya untuk menguruskan badan kerana terbaca article yang ini adalah satu cara Megan Fox *perlakon wanita transfomer* mengekalkan berat badan beliau . dan selepas beberapa lama mengambil apple cider vinegar 2 kali sehari iaitu pagi dan malam ..kemudian rutin bertukar kepada setiap after makan..dan ramai termasuk ibu , opah , kawan-kawan yang tahu tentang apple cider vinegar ini tak suka dengar  amalan ini sebab takut ia boleh menyebabkan gastrik , penghakisan system dan gigi..dan macam-macam lagi..dan yes boleh jadi dengan pengambilan berlebihan...(dan memang dalam dunia ni..berlebih-lebihan dalam apa juga boleh memudaratkan ..kecuali beramal..:)..)..dan selepas ini semua barulah saya tahu pengambilan cuka SATU JAM SEBELUM MAKAN adalah amalan Rasulullah SAW dan para Nabi-nabi sebelum baginda ...Subhanallah...mengikut sunnah tanpa disedari..alhamdulillah..hehe...

saya taknak bercakap panjang tentang apple cider vinegar disini..sebab nanti saya ada postkan khasiat dan cara pengambilan apple cider vinegar ini di bawah..yang saya nak bgtau sebenarnya..bukan lah hanya ada apple cider vinegar..ada juga ..pineaplle vinegar ,kurma,red dates,lemon mulberry,delima dan macam-macam lagi yang membawa khasiat yang berlainan tapi semuanya bagus..tapi asas vinegar itu sama dapat melancarkan peredaran darah , membunuh bacteria , memotong lemak dan lain-lain..apple cider vinegar agak mudah didapati di farmasi-farmasi seperti guardian ,watson dll..dengan harga yang tidak la mahal ..dalam rm20 + sebotol..yang boleh tahan beberapa bulan jika diambil hari-hari seperti saya ...dibancuh dengan madu..sangat sedap..yummeh...hehe...yang menjadi masalah adalah untuk mendapatkan perisa yang lain..mungkin ada tapi di kedai-kedai tertentu..dan semalam saya ke kedai runcit di kampung saya di batu gajah ,perak..dan terkejut saya disini ada perisa-perisa itu...dan saya pon beli satu yang berperisa mulberry dan rasanya sangat sedap kerana ia tak perlu dicampur madu kerana brand ini telah dicampur dengan gula buah-buahan..dan dibancuh seperti minuman biasa..and trust me..sangat-sangat sedap..:d

1) APPLE CIDER VINEGAR  (ARTICLE FROM PUSAT RAWATAN ISLAM KISWAH)



Sabda Rasulullah saw: “Sebaik-baik hidangan makanan ialah KHAL (CUKA). Ya Allah berkatilah pada KHAL. Sesungguhnya KHAL adalah makanan nabi-nabi terdahulu sebelum daku dan janganlah terputus bekalan KHAL dalam sesuatu rumah.” Hadis Riwayat Muslim dan Ibn Majah.

CUKA EPAL RUQYAH – MENGURUSKAN BADAN SECARA SUNNAH, TENAGA BADAN, DARAH TINGGI, KOLESTROL

Nabi saw memakan roti bercecahkan cuka dan minum cuka bercampur air sejam sebelum makan apa2 adalah cara rawatan Tibb Nabawi yang AJAIB!!!  Cuka epal (Apple Cider Vinegar) memang sudah diketahui mempunyai banyak khasiat sejak dulu lagi. Ia telah lama digunakan sebagai tonik kesihatan sejak beribu tahun oleh orang- orang Greek dan Mesir. Merupakan makanan sunnah rasulullah saw...

Dalam perubatan Islam:

1) Amat baik untuk rawatan Santau Makan
2) Santau atau sihir merosakkan kulit
Antara khasiat cuka epal ialah:
1. Memecahkan molekul lemak dan secara tidak langsung membantu proses penurunan berat badan.
2. Menyembuh berbagai penyakit atau masalah kesihatan, seperti alergi (disebabkan oleh binatang kesayangan, makanan atau persekitaran), jangkitan sinus, selesema, jerawat, kolesterol tinggi, keletihan yang kronik, sakit ulu hati, sakit tekak, dermatitis, artritis (bengkak sendi), gout dan menurunkan tekanan darah tinggi.
3. Meningkatkan kadar metabolisma badan menyebabkan kadar pembakaran lemak lebih tinggi dari biasa. Ini akan memberikan anda lebih tenaga dan menurunkan berat badan.
4. Menurunkan kadar kolestrol dan kadar triglyceride dalam badan. Ini membantu menurunkan berat badan disebab oleh lemak.
5. Jika diambil sebelum makan, anda akan lebih cepat berasa kenyang. Epal cider juga akan melambatkan rasa lapar.

Jika anda memilih untuk turunkan berat badan secara tradisional, epal cider adalah jawapannya. Kita agak bimbang dengan kesan jangkamasa panjang pelbagai ubat kurus baru dicipta yang terdapat di pasaran. Pengambilan Cuka plus madu, beserta senaman dan menjaga pemakan adalah cara yang betul untuk menurunkan berat badan secara tradisional. Kepada yang tidak mengalami berat badan yang berlebihan jangan risau, pengambilan apple cider tidak akan menjadikan anda kurus kering kerana yang dipecahkan adalah lemak bukan tisu otot anda.
Senarai khasiat cuka epal dan madu adalah seperti dibawah: 1. Merangsang pemecahan lemak
2. Melancarkan perjalanan darah
3. Menguatkan tenaga dalaman
4. Meningkatkan kecergasan, daya ingatan, emosi, kreativiti, hafalan dan kepintaran anak-anak
5. Melawaskan usus besar dan kecil
6. Juga berfungsi sebagai: Anti-alergik, Anti-septik, Anti-anemia, Anti-ulcer
7. Masalah kulit seperti jerawat
8. Menghalang penyerapan atau timbunan lemak
9. Meningkatkan metabolisme di bahagian tubuh tertentu
10. Menyingkirkan air berlebihan dan bahan buangan (Pemparitan Limfatik)
11. Melembapkan dan mengencangkan kulit
12. Mencegah dan mengawal selulit
13. Melangsingkan bonggol lemak yang tidak perlu terutama di bhgn perut, tepi dan belakang lengan, pinggul dan peha
14. Meredakan sakit dan sengal sendi
15. Menurunkan risiko masalah jantung dan barah
16. Mengandungi anti-oksidan yang menjaga kesihatan jantung dan pengelak barah
17. Meningkatkan kesihatan membran paru-paru
18. Meningkatkan kesihatan tulang dgn menambah bahan kimis (boron) padas mineral tulang
19. Membantu kesihatan sistem kardiovaskular dgn mengekalkan tahap kolesterol darah
20. Membantu mengekalkan berat badan yang ideal
21. Menghilangkan stress dan membantu tidur yang nyenyak, dan sebagainya.
Cara Penggunaan: 
1) Campur dengan segelas air suam / air ruqyah dan diminum sejam sebelum makan apa2.
2) Campur dengan segelas air suam / air ruqyah plus madu dan diminum sejam sebelum makan apa2…
Rawatan Sihir:  
1) Untuk rawatan santau: Diminum sesudu bersama air ruqyah selepas Subuh     
2) Sakit kulit akibat disihir dan sakit kulit biasa: Gosok cuka kurma dengan kapas sampai merah dan kemudian sapu dengan minyak zaitun


2)MULBERRY VINEGAR (FROM WWW.HELIUM.COM)

Mulberry is one of the nutrition treasures of alternative health medicine that has many health benefits to all who eat it. Mulberry contains fiber, calcium, phosphorus, potassium, magnesium, carbohydrates, iron and proteins essential to one's good health. The fruit is found mainly in the subtropical regions of Asia, Africa and the Americas and can be black, red, pink or white in color


One benefit of Mulberry is that it contains anthocyanins. Anthocyanins are believed to contribute to the antioxidant properties of berries, and they are the reasons berries have their dark colors. At a 2007 symposium about the possible health benefits of berries, researchers presented theories that because berries contain anthocyanins they were able to: fight cancer, fight aging and neurological diseases, fight or control diabetes and fight against bacterial infections. Mulberry containing anthocyanin is therefore an antioxidant, which can provide all these benefits to those who eat them. Anthocyanins are also known to improve eyesight.
Mulberry juice is believed to be a good source of treating anemia and poor blood circulation. In Chinese medicine, people regularly mix Mulberry juice as a tonic and drink it to alleviate anemic symptoms and to improve their blood circulation. Mulberry also has the health benefit of soothing the nerves. When combined with Chinese schizandra and ligustrum, Mulberry is effective at soothing the nerves after a stressful day.
Mulberry is also a good source of nutrients that lower high blood pressure. The American Journal of Clinical Nutrition reports that eating just five ounces of mix berries a day can lower blood pressure, reducing the risk of blood clotsand strokes.
Modern research done in France and Italy conclude that blood clotting and the degradation of collagen in the body leads to inflammation. Mulberry, like most berries, contains free radical scavengers that protect the body from degeneration. Specifically, Mulberry contains cyanidin 3-glucoside, which Epidemiological studies confirm reduces the risk of many degenerative diseases such as chronic arthritis and atherosclerosis. Thus, Mulberry fights against inflammation.
Cyanidin 3-glucoside according to the Journal of Medicinal Food also protects the body against cardiovascular disease and diabetes. Mulberry along with improving blood circulation, protecting the body against cardiovascular disease, also cures people who suffer from heart palpitations.
There are many health benefits of Mulberry. Mulberry has health benefits that have been proven in scientific research as well as health benefits that have survived the test of time in traditional Chinese medicine. But no matter to which medical belief you subscribe, what you can't deny is that the popularity and potential health benefits of berries are on the rise more than ever. So why not take a chance on this new wonder fruit and see if its benefits work for you.

3)PINEAPPLE VINEGAR ( FROM BE HEALHTY.CO)


Organic Pineapple Cider

             Organic Pineapple Cider has initial process by choose the best organic pineapple raw material which has grown in green land without chemical fertilizer and chemical substance but only used organic fertilizer through 9 months. Come to be organic pineapple with high nutrition especially such as Bromelain Potassium CalciumIron etc. Then processing by natural fermentation in along time without boiling or heating, until occur natural chemical reaction to be natural organic acetic acid which is not irritate or hazard to stomach. Organic Pineapple Cider has clear soft yellow color when throw the light will obviously seen thin dietary fiber in bottom of bottle which is called “ Mother ”   Organic Pineapple Cider has rich nutrition and antioxidant which is important biochemical substance to protect body from virus and bacteria. From Ancient Greek 2470 years ago to present, Hippocrates Father of Modern Medicine used cider vinegar to cure patients and rehabilitate health. Include relieve of many symptoms.                
            Bromelain as one of enzyme which was discovered in only pineapple. They have ability to digest protein. At present many where laboratories had the experiments which achieved efficiency to treat cancer. And bromelain also able to be the medicine to protect infected injury and assemble platelet. Which has some properties like as Aspirin or Indomethazine but has advantage over them. Bromelain as natural substance and non side effect reaction. In mixed chemical structure of bromelain, it was discovered  to contain sulfhydryl protease, peroxidase , acid protease and inhibitor protease. When verify molecule of bromelain, its consist of 2 parts, one is polymolecular weight which has protease to inhibit increasing of cancer so continually use bromelain associate with other medicine to cure cancer.         

   Benefit of Pineapple Cider Vinegar :               
  • Anti-oxidant / Improve resistant of free radical to reduce risk of cancer
  • Reduce risk of cancer, From the research discovered bromelain enzyme in pineapple be able to protect increasing breast cancer, large intestine and ovary. 
  • Detoxification
  • Anti-aging / Improve epidermis   
  • Reduce risk of heart disease and blood vessel
  • Reduce risk of diabetes / decreasing cholesterol and lipid in blood vessel
  • Relieve deteriorate of bone / tissue / epidermis and disease of  nerve 
  • Relieve headache / knee ache and Gout  
  • Relieve kidney stone / gallstone and improve urology to be normal
  • Increasing immune system  and adjust equilibrium of body
  • Reduce high blood pressure
  • Increasing efficiency of digestion system / Improve food absorption and reduce gastroesophageal reflex disease 
  • Loss weight without  side effect 
  • Increasing sexuality / improve erectile dysfunction  without  side effect
  • Adjust equilibrium of Acid and Alkaline salt in body /  regular menstrual period

And banyak lagi...yang benefitsnya lebih kurang..jadi bagi yang tak pernah mencuba amalan ini..boleh cuba..insyaAllah akan membawa khasiat untuk semua..lagi-lagi untuk yang nak turunkan berat badan..amalkan dengan betul..insyaAllah..:).. im going to get a few bottles more ..flavour lain-lain nak buat stok balik shah alam nanti..hehe..


10 comments:

Your Beauty Coach said...

Hanim...thanks atas ilmu yg berguna ni, dlu ingat boleh dtgkan mudarat rupanya makanan sunah, insyallah akn turut jadikan amalan lps ni...alhamdulilah syukur sgt dpt info hebat ni... Thanks

Newrulez Malik said...

no problem Your Beauty Coach..selamat mencuba

fatien A. said...

Hi, boleh tak saya nak tau brand apa yg awak jumpa ada perisa Mulberry tu? Saya nak try jugak!

Anonymous said...

Ad jual lg x

faizal shuriken said...

sy dah amik acv selama sebulan,mmg terasa kesan baiknya,Alhamdulillah!

Anonymous said...

. .yg mne pling ok????kurma ke apple ke delima ke or mne stu???

Zuha MB said...

Kat batu gajah tu kat kedai mana ada jual cuka mcm2 perisa tu ?

anon said...

nice info!.Sy ambil yg haq saja dr blog cik ya..dulu kini n akan dtg..

roshiaty karim said...

salam,
saya nak tnya kalo sy campurkan sedikit ACV ke dalam 2liter air dan jadikan air minumam harian boleh ke?

yana said...

Menarik.. Sy bau nk mula.. Sbb sblm.ni sy consume preboitic produk.. Mcm mahal....