Sunday, June 12, 2011

IT'S MONDAY MORNING AND I HAVE YOGURT ON MY FACE BABY..!


good morning everyone..new week..hope everything good with all of you this week..im up early today..washed my car n now im waiting for my 'roti boom' masak kat dalam oven..and maybe korang tak nampak..saya dah put on one layer of yogurt on my face while drinking my yogurt drink..double yogurtlitious....hehe...try it yourself...dont know what im talking about? go somewhere here >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
dekat 'PAGES' .and go to BEAUTY TIPS..and you will know saya cakap pasal apa tadi..*ting* roti boom ku dah siap..jom breakfast <3

Thursday, June 9, 2011

PENSYARAH MELAYU PERTAMA DI OXFORD


very proud of him.dilahirkan di batu gajah..May God bless him n his family and his dakwah.amin

Monday, June 6, 2011

THE STATION OF GRATITUDE BY SHEIKH HAMZA YUSOF

Very few people will contend with the fact that they have much in their lives to be thankful for. Yet very few people actually realize the extent of the favors they enjoy, and even less truly show due gratitude for them.

In the Stations of Gratitude, Sheikh Hamza Yusuf reminds us of these countless, often subtle gifts and discusses the different stations of those who know how to show Allah proper thanks for them.

Giving special attention to the four root blessings as mentioned in Surat Al-Waqi’ah and the specific blessings scholars noted as the greatest of them all, Hamza Yusuf incities in his listeners nothing short of wonder for Allah’s vast grace.

A THOUSAND CAMELS


In the times of Umar (Radiallahu Anhu) there was a severe famine. All the people of Madinah were suffering due to the shortage of food. A caravan made up of a thousand camels loaded with a large stock of food grains belonging to Uthman (Radiallahu Anhu) arrived from Shaam (Syria).
Several merchants offered to buy all of it. He asked them what profit they would pay. “Five per cent,” they said. He answered that he could get higher profit than that. They began to argue with him, saying that they did not know of any merchant who would offer him more than their quote.
He said to them, “I know of one who repays a profit of more than seven hundred to a dirham (Arabian currency).” He then recited the verse of the Noble Quran in which Allah Ta’ala mentioned this profit.
“The likeness of those who spend their wealth in the Way of Allah, is as the likeness of a grain (of corn); it grows seven ears, and each ear has a hundred grains. Allah gives manifold increase to whom He pleases. And Allah is All-Sufficient for His creatures’ needs, All-Knower.” (2:261).

“O traders! Bear witness with me that I donate all this to the poor people of Madinah!” said Uthman (Radiallahu Anhu).

Source: Related by Shaikh Habibullah Mukhtaar in his book “Bringing Up Children in Islaam” in the chapter of Generosity.

What ever we give for the sake of Allah is really ours and whatever we keep with us will one day be someone else’s. Let us follow the footsteps of our Prophet and the pious Sahabah, with whom Allah was pleased with, by helping the needy ones in this blessed month of Ramadan.

copy from islamic thinking..thank u 

HARI BAPA 2011

IDEAS ,GIFTS AND CRAFTS


HADIAH UTK HARI BAPA 

Assalammualaikum semua .Seperti yang kita semua tahu di Malaysia untuk tahun 2011 ini ,  hari bapa akan diadakan pada ahad minggu ketiga bulan Jun, iaitu pada 19hb jun 2011 . jadi saya pon terfikir-fikir la.nak bagi apa la hari bapa tahun ni (selalunya wish sahaja..kalau ada duit lebih baru la beli hadiah..hehe)tahun ni macam nak buat sesuatu tapi hurm masih dalam pemikiran lagi.lagi-lagi pula saya tak ada dengan bapa saya pada hari itu sebab pergi menunaikan umrah bersama mama , kakak dan adik saya ..:)..ok sambil google sana -sini saya ada la jumpa 2-3 idea menarik untuk hari bapa untuk kongsi dengan korang.mana lah tau kalau-kalau korang rajin nak buat untuk bapa korang kan..:)..

ok izinkan saya to continue in english ya.sbb kalau saya translate mungkin akan nampak pelik..hehe..

mula-mula mesti la ada card kan..so this card's name is
'father's day pocket square card'

1) tools and materials
  • Pocket-Square Template
  • 8 1/2-by-11-inch printer paper and white and colored card stock
  • Tape
  • Craft knife
  • Cutting mat
  • Bone folder
  • Ruler
  • Double-sided tape
  • White gel-ink pen
  • Pocket square


Create a jacket lapel complete with a place for -- what else? -- a pocket square. Choose card stock in a color to coordinate with the accessory.



Step 1

Transfer template to colored stock: Print and cut out the template, and tape it onto the stock. Cut a 1/8-inch-wide slit for the pocket. Cut around the outline. Using bone folder and ruler, score along dotted line; remove template. Flip card stock over.




Step 2

Fold down lapel; secure with double-sided tape. Draw "stitching" along lapel edges and on pocket with gel-ink pen. Write a message. Flip jacket over. Place double-sided tape along edges.

Step 3

Flip over again, and tape the jacket to a piece of white card stock that has been folded in half widthwise




Step 4

Insert pocket square
jadi kalau saya rajin.saya akan buat kad ini utk ayah saya...yea! (kalau rajin laa..hehe)

Sunday, June 5, 2011

WHO SAYS BY SELENA GOMEZ


I wouldn't wanna be anybody else. Hey.
You made me insecure
Told me I wasn’t good enough
But who are you to judge
When you’re a diamond in the rough
I’m sure you got some things
You’d like to change about yourself
But when it comes to me
I wouldn’t want to be anybody else

Na na na na na na
Na na na na na na na 

I’m no beauty queen
I’m just beautiful me

Na na na na na na 
Na na na na na na na 

You’ve got every right
To a beautiful life
C'mon

[Chorus]
Who says
Who says you’re not perfect
Who says you’re not worth it
Who says you’re the only one that’s hurting
Trust me
That’s the price of beauty
Who says you’re not pretty
Who says you’re not beautiful
Who says

[Selena Gomez - Verse 2]
It’s such a funny thing
How nothing’s funny when it’s you
You tell ‘em what you mean
But they keep whiting out the truth
It’s like a work of art
That never gets to see the light
Keep you beneath the stars
Won’t let you touch the sky



Na na na na na na 
Na na na na na na na 

I’m no beauty queen
I’m just beautiful me

Na na na na na na 
Na na na na na na na 

You’ve got every right
To a beautiful life
C'mon

[Chorus]
Who says
Who says you’re not perfect
Who says you’re not worth it
Who says you’re the only one that’s hurting
Trust me
That’s the price of beauty
Who says you’re not pretty
Who says you’re not beautiful

[Bridge]
Who says
Who says you’re not star potential
Who says you’re not presidential
Who says you can’t be in movies
Listen to me, listen to me
Who says you don’t pass the test
Who says you can’t be the best
Who said, who said
Won’t you tell me who said that
Yeah, oh
Who says

[Chorus]
Who says
Who says you’re not perfect
Who says you’re not worth it
Who says you’re the only one that’s hurting
Trust me
That’s the price of beauty
Who says you’re not pretty
Who says you’re not beautiful
Who says?
---

Friday, June 3, 2011

KHASIAT TEH MISAI KUCING ( JAVA TEA)

teh misai kucing

assalammualaikum.(setelah membaca blog seseorang tentang panduan menulis blog.jadi saya pon menulis blog saya dengan cara ini.hehe..sila notice the different ye)

hari ini saya nak kongsi dengan korang pasal sesuatu yang menarik atau lebih bagus sesuatu yang 'magic'..wah..ini bukan cerita pasal filem 'kongsi' ok.*tiba2*..okey hari ini saya nak share dengan u all pasal TEH MISAI KUCING..saya pon baru je kaji pasal TMK ini dan baru sedar yg teh ini byk khasiat nya.sama seperti teh yg lain.saya memang pengamal teh hijau atau lebih glamour 'green tea'..galmour ke?!..;p ..tapi teh hijau ni ada satu rasa yang seperti kelat ..kalau diminum dengan honey sedap juga la.tapi lain bagi TMK ini.baunya shj dah tidak menimbulkan
rasa benci nak minum.baunya seakan-akan daun inai.dan rasanya walaupun diminum sahaja tanpa tambahan apa-apa ,rasanya cukup sedap dengan baunya yang wangi itu.jadi pendek kata,ini adalah satu penawar ( tiba-tiba terdengar ustad di tv cakap penawar) yang tidak susah utk diamalkan.cuma letak daun teh dalam teapot anda.isi air panas .tutup teapot biar je 15 minit atau ikutlah kepekatan yang selesa utk anda.lepas itu.ready utk diminum.kemudian kalau dah abis .isi semula teapot dengan panas sebab satu kuantiti daun teh yg digunakan boleh digunakan 2 hingga 3 kali.(pandai-pandai la agak kan)..:)..menjimatkan dan harus diamalkan oleh semua orang lagi-lagi org melayu kita.cina tak apa.diaorg ada teh cina yang lebih kurang khasiat nya tapi rasa teh cina agak susah utk ditelan kerana rasanya agak kosong.minum teh misai kucing setiap hari dapat mengelakkan byk jenis penyakit terutamanya yang melibatkan buah pinggang kita.lagi-lagi dengan makanan zaman sekarang yang belum tentu terjamin bersihnya.ok dah panjang pon ceritanya.saya nak share dengan anda semua khasiat-khasiat teh misai kucing.
1- teh ini sememangnya selamat - proses pembuatannya sangat terjamin bersih ( ini kalau ikut cara saya dan family memproses teh ini..tempat lain saya tak tau) penanaman dibuat seperti biasa dan biar tanpa diletak apa-apa baja atau bahan kimia merbahaya.memang kami elak daripada meletakkan bahan-bahan tersebut .kemudian dipotong bila cukup matang.dibuang semua bahagian yg tidak diperlukan termasuklah batang dan bunga nya.hanya daun sahaja diambil ( kalau anda beli dalam bentuk uncang , belum tentu dalamnya daun ,ada yang dimasukkan sekali dengan batang.bukan semua.tapi ada kes beritu.)selepas daun dibersihkan.terus dikeringkan berhari-hari sehingga menjadi teh.dan terus dibungkus.tidak dikisar.jadi semasa minum tak perlu ditapis.yea!

2- teh ini elok utk membersihkan ginjal kita dan saluran air kecil kita.pendek kata ia membersihkan sistem pembuangan kita.selepas minum teh misai kucing.bagi yang awal-awal anda akan kerap ke tandas utk buang air. itu bukan tindak balas negative.itu adalah proses pembersihan. dengan bersihnya sistem itu maka penyakit batu karang dapat dielakkan.

3- anti-kuman dan anti-bakteria - jika anda mengalami masalah jangkitan air kencing.ini adalah ubat terbaik!

4- dapat menyingkirkan lebihan metabolik yang menjadi penyebab kepada gout dan sakit sendi.

5- merawat peredaran darah - membantu melancarkan peredaran darah

6- merawat diebetis - tipu jika saya cakap pesakit akan pulih sepenuhnya .tetapi ia dapat membantu membuang toksin dalam bahan dan membantu mengawal kandungan gula dalam
darah.

7- merawat tekanan darah tinggi - teh misai kucing membantu utk memisahkan sel-sel darah dari bercamtum / melekat.ia baik utk mengurangkan kolestrol dan merendahkan tekanan darah..okey memadangkan saya dibesarkan oleh seorang di dalam bidang perubatan.iaitu ibu saya.dan famili yang mempunyai 'history' yg agak kosisten sakit darah tinggi ini.saya nak share apa yang saya faham.bila sel darah kita bercantum darah akan menjadi pekat.jadi jantung yang mengepam darah keseluruh anggota badan kena berkerja lebih keras dari biasa.itu lah yang dimaksudkan dengan tekanan darah.( nanti saya cerita apa maksud no yang diberikan masa kita check tekanan darah.mesti ramai yang tidak tahu...:)).] jadi bila darah kita likat dan semakin likat..bila disuatu tahap tekanan maksima diberikan oleh jantung tapi pergerakan darah terlalu sukar semasa itulah kemungkinan strok menyerang sangat tinggi.bahayanya strok.jika dikesan sedikit-sedikit insyaAllah boleh sembuh.tapi kalau datang mengejut.ada urat yg terputus atau meletop( ye ia boleh meletop..dan anda akan dengar bunyi pop seperti terpijak sesuatu..jangan terkejut..ini terjadi..this is real...) dan jika urat itu urat -urat tertentu ia boleh menyebabkan lumpuh dan kematian.jadi jangan ambil ringan tekanan darah tinggi

8- antioksidan - ia dpt menjaga sel dari tindak balas radikal .dan ada ujikaji yang masih dikaji.ia mampu mengelak dan mengurangkan kanser.diamana satu eksperimen dibuat keatas tikus yg disuntik sel cancer.apabila diberi teh misai kucing sel cancer itu mampu mati sedikit demi sedikit tanpa kesan negative pada sel-sel lain

dan macam-macam lagi khasiat-khasiat minor teh ini.jadi semasa cuti semester ini saya membantu famili saya menyediakan teh misai kucing '100%
natural from our small plantation' didalam paket-paket yang dibuat sendiri..*wink* hehe utk dikongsi dengan anda semua..dan jaminan tiada bahan-bahan asing yang merbahaya dicampur.sebab kami tidak lah pandai utk tunjuk pandai.kami sekeluarga juga minum dari sumber yang sama.dan insyaAllah amalan meminum teh ini hari-hari dapatlah mengekalkan kesihatan orang-orang tersayang.saya sarankan bagi anda yang ada keluarga atau orang tersayang ada yang sakit seperti diatas.berilah mereka minum teh ini.ada ubatnya.hanya kita perlu cari..kalau tidak dari kami pon ,dari sumber lain sekali pon.cubalah insyaAllah..jika anda nak bertanya dengan saya tentang produk misai kucing kami.boleh lah email kepada saya.

newrulez25@yahoo.com
harga kami utk pek jualan - rm 12
dan pek percubaan -rm2
tidak termasuk penghantaran lagi ye..:).. BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop

Wednesday, June 1, 2011

cuti semester ku yg panjang

sudah lama rasanya tidak merepek kat sini kan..ku mulakan dengan assalammualaikum...ok where to start..byk sgt bende jadi..nak cerita everything macam alaa bosan je kan.hehek..tapi takpe.akan kuselit dengar photos yg menarik..

kisahnya bermula macam ni..sekarang ni aku dah start cuti semester..4 BULAN DERR..mmg masak..at first aku igt nak cari kerja..semangat ni smer offer kat mudah.my tu smer aku hamik..pedulikkan..nak jadikan citer.mmg byk la offer utk interview..first interview yg aku pergi..marblearch boutique.jaga booth je tapi gaji leh tahan.kire2 tolak rambah nak dekat 2k..perghh..sape taknak..keje bukan payah ade degree nye keje..owner boutique tu dah yer2 sgt nak amik aku.aku cakp aku bg jwpn ptg sbb ade interview ptg tu yg gaji lebih kurang n dkt dgn umah..tup tup..gaji lain n tak best..jg kedai laundry yg macam takde org nak pergi sbb mahal nak mampos.so aku pon accept la yg boutique tu..die kate ..'ok.u dtg isnin..terus masuk office(sbb die buat online jugak) ..keje dari 8 pg smpi kul 6 ptg'..aku pon excited..sbb kire jam
kan.sejam rm5..isnin aku pon semangat la isnin 630 dh kuar umah nak gi keje.kt kota damansara.730 aku dh smpi.tgu2 kul 8 aku msg la call laa die..tak jawab..lalalaala..smpi kul 9 aku chow sbb ade berita cakap acid splasher dah ade kat kota damansara masa tu ( tak gune betul la kan mangkuk tu..ade issue ngan diri sndr.satu malaysia plak kene takut..haih)..nway..aku pon balik.smpi depan umah.bos aku tu msg ckp eh igtkan u tak jadi keje..aku cam bengang la kan.aku cakap laa..'bukan u suruh dtg isnin ke?8 pg..kan i dah confirmkan aritu'..die cam jawab kelly-ng abis cam cite pasal org lain.die cakap aku ckp itu ini..tah bile masa.dah la sehari sebelum tu call aku ckp nama org lain..haih..pastu die kate 'takpe.u dtg ptg.i'll call u'..huh smpi sdh.tapi mmg since aku chow pagi tu aku dah maleh.hehe..sbb ganggu tido gua laa bai...

pastu aku pon ape lagi.cari jalan nak buat bende lain.haaaa aku pon cari kain pasang.bawak balik perak.ade satu hari ni.dah plan2 nak meniaga kain pasabg kat perak.nak gi cari stok lagi sikit b4 balik perak.aku ngan aina nak gi la jln kenanga.dr kepong tu.bru smpi town kepong.ade lori bahalol ni takde lampu break wat emergency break.dah arr lampu break takde!!!mmg aku comolot arr dgn lori tu kann.die plak dok cakap kete depan die yg break.tapi.jarak die ngan lampu isyarat merah tu cam gap 4 kereta.b depan die takde kete.takkan laa 4 kete lepas lampu merah tu kan.aku takpe lagi.sbb time tu kete byk n traffic moving.jd tak kene enjin.fuhhhh...tapi kemekk arr jugak.pastu wat report.si lori tu taknak ikut.takut arr tu sbb ms accident tu polis plak blakang aku nmpk lori tu takde lampu break bagai.report2 kene fine 300 plakk..siot je...pastu sah setel tu.mama leh plak suruh aku bawak balik kete kemek tu ke perak.pening jugak berhari2 fikir camne nak bawak ni.takut pape jadi tgh jln kan.suruh la bro srg ni kwn mak ngah.die kate repair sini je tak smpi sehari.tak smpi 1k..lega gile dengar tak smpi 1k..fuhhhh...dulu ms kene dekat 8k kot..sehari kete aku siap.esoknye balik la daku keperak...dengan mai masa tu..sruh die teman.die lepak sini few days.kesian die perak mmg aku tak tau nk bwk gi mana.siap kene tgk adegan drama lagi.haha..

balik sini aku pon try2 buat kuih laa kan.nak meniaga kuih raya katenye.hehe..sebenarnye tujuan balik ni sbb nak ke umrah.senang prepartion smer dgn family.ni kalau tak.aku mmg tak reti la kan nak balik.owhh yeah..25th may aritu birthday aku..yg ke 25 ..damn im old..:/...uncle franco beli mcm2 jenis cake.hehe..best2

alaa penat laa dah ..nnt sambung k.. BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop