Friday, June 3, 2011

KHASIAT TEH MISAI KUCING ( JAVA TEA)

teh misai kucing

assalammualaikum.(setelah membaca blog seseorang tentang panduan menulis blog.jadi saya pon menulis blog saya dengan cara ini.hehe..sila notice the different ye)

hari ini saya nak kongsi dengan korang pasal sesuatu yang menarik atau lebih bagus sesuatu yang 'magic'..wah..ini bukan cerita pasal filem 'kongsi' ok.*tiba2*..okey hari ini saya nak share dengan u all pasal TEH MISAI KUCING..saya pon baru je kaji pasal TMK ini dan baru sedar yg teh ini byk khasiat nya.sama seperti teh yg lain.saya memang pengamal teh hijau atau lebih glamour 'green tea'..galmour ke?!..;p ..tapi teh hijau ni ada satu rasa yang seperti kelat ..kalau diminum dengan honey sedap juga la.tapi lain bagi TMK ini.baunya shj dah tidak menimbulkan
rasa benci nak minum.baunya seakan-akan daun inai.dan rasanya walaupun diminum sahaja tanpa tambahan apa-apa ,rasanya cukup sedap dengan baunya yang wangi itu.jadi pendek kata,ini adalah satu penawar ( tiba-tiba terdengar ustad di tv cakap penawar) yang tidak susah utk diamalkan.cuma letak daun teh dalam teapot anda.isi air panas .tutup teapot biar je 15 minit atau ikutlah kepekatan yang selesa utk anda.lepas itu.ready utk diminum.kemudian kalau dah abis .isi semula teapot dengan panas sebab satu kuantiti daun teh yg digunakan boleh digunakan 2 hingga 3 kali.(pandai-pandai la agak kan)..:)..menjimatkan dan harus diamalkan oleh semua orang lagi-lagi org melayu kita.cina tak apa.diaorg ada teh cina yang lebih kurang khasiat nya tapi rasa teh cina agak susah utk ditelan kerana rasanya agak kosong.minum teh misai kucing setiap hari dapat mengelakkan byk jenis penyakit terutamanya yang melibatkan buah pinggang kita.lagi-lagi dengan makanan zaman sekarang yang belum tentu terjamin bersihnya.ok dah panjang pon ceritanya.saya nak share dengan anda semua khasiat-khasiat teh misai kucing.
1- teh ini sememangnya selamat - proses pembuatannya sangat terjamin bersih ( ini kalau ikut cara saya dan family memproses teh ini..tempat lain saya tak tau) penanaman dibuat seperti biasa dan biar tanpa diletak apa-apa baja atau bahan kimia merbahaya.memang kami elak daripada meletakkan bahan-bahan tersebut .kemudian dipotong bila cukup matang.dibuang semua bahagian yg tidak diperlukan termasuklah batang dan bunga nya.hanya daun sahaja diambil ( kalau anda beli dalam bentuk uncang , belum tentu dalamnya daun ,ada yang dimasukkan sekali dengan batang.bukan semua.tapi ada kes beritu.)selepas daun dibersihkan.terus dikeringkan berhari-hari sehingga menjadi teh.dan terus dibungkus.tidak dikisar.jadi semasa minum tak perlu ditapis.yea!

2- teh ini elok utk membersihkan ginjal kita dan saluran air kecil kita.pendek kata ia membersihkan sistem pembuangan kita.selepas minum teh misai kucing.bagi yang awal-awal anda akan kerap ke tandas utk buang air. itu bukan tindak balas negative.itu adalah proses pembersihan. dengan bersihnya sistem itu maka penyakit batu karang dapat dielakkan.

3- anti-kuman dan anti-bakteria - jika anda mengalami masalah jangkitan air kencing.ini adalah ubat terbaik!

4- dapat menyingkirkan lebihan metabolik yang menjadi penyebab kepada gout dan sakit sendi.

5- merawat peredaran darah - membantu melancarkan peredaran darah

6- merawat diebetis - tipu jika saya cakap pesakit akan pulih sepenuhnya .tetapi ia dapat membantu membuang toksin dalam bahan dan membantu mengawal kandungan gula dalam
darah.

7- merawat tekanan darah tinggi - teh misai kucing membantu utk memisahkan sel-sel darah dari bercamtum / melekat.ia baik utk mengurangkan kolestrol dan merendahkan tekanan darah..okey memadangkan saya dibesarkan oleh seorang di dalam bidang perubatan.iaitu ibu saya.dan famili yang mempunyai 'history' yg agak kosisten sakit darah tinggi ini.saya nak share apa yang saya faham.bila sel darah kita bercantum darah akan menjadi pekat.jadi jantung yang mengepam darah keseluruh anggota badan kena berkerja lebih keras dari biasa.itu lah yang dimaksudkan dengan tekanan darah.( nanti saya cerita apa maksud no yang diberikan masa kita check tekanan darah.mesti ramai yang tidak tahu...:)).] jadi bila darah kita likat dan semakin likat..bila disuatu tahap tekanan maksima diberikan oleh jantung tapi pergerakan darah terlalu sukar semasa itulah kemungkinan strok menyerang sangat tinggi.bahayanya strok.jika dikesan sedikit-sedikit insyaAllah boleh sembuh.tapi kalau datang mengejut.ada urat yg terputus atau meletop( ye ia boleh meletop..dan anda akan dengar bunyi pop seperti terpijak sesuatu..jangan terkejut..ini terjadi..this is real...) dan jika urat itu urat -urat tertentu ia boleh menyebabkan lumpuh dan kematian.jadi jangan ambil ringan tekanan darah tinggi

8- antioksidan - ia dpt menjaga sel dari tindak balas radikal .dan ada ujikaji yang masih dikaji.ia mampu mengelak dan mengurangkan kanser.diamana satu eksperimen dibuat keatas tikus yg disuntik sel cancer.apabila diberi teh misai kucing sel cancer itu mampu mati sedikit demi sedikit tanpa kesan negative pada sel-sel lain

dan macam-macam lagi khasiat-khasiat minor teh ini.jadi semasa cuti semester ini saya membantu famili saya menyediakan teh misai kucing '100%
natural from our small plantation' didalam paket-paket yang dibuat sendiri..*wink* hehe utk dikongsi dengan anda semua..dan jaminan tiada bahan-bahan asing yang merbahaya dicampur.sebab kami tidak lah pandai utk tunjuk pandai.kami sekeluarga juga minum dari sumber yang sama.dan insyaAllah amalan meminum teh ini hari-hari dapatlah mengekalkan kesihatan orang-orang tersayang.saya sarankan bagi anda yang ada keluarga atau orang tersayang ada yang sakit seperti diatas.berilah mereka minum teh ini.ada ubatnya.hanya kita perlu cari..kalau tidak dari kami pon ,dari sumber lain sekali pon.cubalah insyaAllah..jika anda nak bertanya dengan saya tentang produk misai kucing kami.boleh lah email kepada saya.

newrulez25@yahoo.com
harga kami utk pek jualan - rm 12
dan pek percubaan -rm2
tidak termasuk penghantaran lagi ye..:).. BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop

14 comments:

Anonymous said...

Email dkt sy hrga sepeket dgn cos penghtaran.ita4234ita4234@yahoo.com

Anonymous said...

Salam.nak order mk rm12.blh call saya 0123279403.tq.

Zalie Maoc said...

AS SALAM NURUL HANIM BOLEH BG GAMBAR UTK PRODUK YG AWAK KELUARKAN. NIE NO SY 017 6727735 (ON9 WHATSP)

Anonymous said...

berminat untuk dapatkanyer..boleh emailkan dekat saya maklumat lanjut dila9494@gmail.com.

TQ

Zuhairi hairi said...

Salam..sy ada menjual daun misai kucing kering.secara borong....500 gram sy jual rm50..cara pengunaan..rendam kn dlm gelas di isi air panas..biar kan selama 5 minit..rasa seperti teh tapi.berkasiat menurunkan gula dalam darah..menurunkan darah tinggi..menjaga buah pinggag...sejukan badan..call sy xpun msg sy x pun wasap sy kat nombor 0174687570...mohd zuhairi..andai ada herba kazanah...hargaii...jangan biar kan penyakit menjejaskan nyawa anda.

Jejaka Penyu said...

salam semua,saya ada menulis 1 artikel tentang Khasiat teh hijau di blog saya.

jika ada kelapangan sila-sila lah lawat blog saya yer.

Deanna Boniface said...

Hai nak tnya ada jual lagi x mk ni kalau ada ble whassap saya tak 0178666581 tq or email dianaboniface@yahoo.com

Zarina Baharuddin said...
This comment has been removed by the author.
Zarina Baharuddin said...

Hi sis.. boleh email details tak tuk pembelian teh misai kucing ni..

YanD'Touch said...

salam sis.. masih available x daun TMK tu? if ade lg wassup akk 0183969399 tq

Unknown said...

Salam sis...masih ada kah TMK dijual...kalau ada boleh bagi keterangan tentang tmk di wassup 0197777841 atau email..lineseven16@yahoo.com tq

mohd bakri said...

Salam saya ingin membeli teh misai kuching anda no hp saya 019 6205799 Mohd

Aqila Shahrina said...

Salam, berapa gm untuk sepeket rm12?

NoOr A'iN said...

Ada sesiapa yg ambil tak pokok misai kucing di rumah bnyk jgn..kalau ada tlg sya ...tak tahu nk cari pembekal 0184067830