Tuesday, April 20, 2010

DIET PART 2

another diet tips from me .some of my frens think that my diet is a diet crime..n they stopped reading it before they could even finish the whole post..without knowing that i did say on the bottom part that not to follow my diet n i did gave one healthy diet to follow ...so for this post i will straight away list down the diet tips ok..
here it goes...owh before dat this is just things dat u can do bila berada pada situasi itu ..bukann jadual diet ok.
.
1- if u have to eat dessert when eating out...u know..kadang2 makan2 dekat luar...lepak2 berejam..cam bosan plak minum je...macam nak order ringan2 plak...just order one and share with another person..jgn order ice cream walaupun 1 scoop utk satu sorang...try to share with another person...bukan try...have 2 ok..

2- choose packaged fruits that do not have added sugars...bukan fruits je..anything pon kalau boleh amik yg no sugar added..n trust me..jgn terperdaya bila tgk tu terus rasa mesti tawar tak sedap..kadang2 die lagi manis..but the good part is manis die yg tak menggemukkan...sbb manis buah..kalau mints yg korang selalu beli tu pon...amik yg no sugar added...chewing gums pon...smer nyer manis...sbb kalau amik yg biasa2 cam mentos ke,tik tak ke..ape tah smer tu bila makan satu..die nak lagi nak lagi..lama2 mmg bukan sikit laa gula yg kite makan..tapi kalau no sugar added..makan laa tanpa rasa bersalah ok..hehek

3- if u have to snack at night , choose something low -fat,low-calories and healthy such as a fruit or half a scoop of low fat ice cream ..haa sape kate makan malam tak boleh makanan best..hehe..kalau korang dah makan dinner..n stay up..simpan laa buah jambu ke betik ke..kalau lapar...makan je sebijik jambu tu..takpon betik tu sebijik...kalau tka kenyang tu tak tau laa...tak pon kunyah chewing gum...mengunyah tu akan bgtau otak yg kite tgh makan..n kenyang...tak percaya buat laa ..sentiasa kunyah chewing gum..sambil tu boleh kecikkan muka..minum susu pon boleh jugak...atau yogurt...or dried fruit...jgn amik roti canai,makanan bergoreng..makanan berat...sbb lepas makan mata pon nak berat...n kalau dah makan macam tu..kene tgu 2 jam baru boleh tido..kalau tak habis...pasal tu tak elok makan malam...kalau terpaksa jugak...try bihun tomyan ok..jgn maggi sgt sbb tak elok amik maggi selalu..

4 - kalau boleh makan lunch ke dinner...lauk tu..sayur yg berkuah...n lauk ikan...tak kisah laa ikan ape pon..kalau boleh bukan bergoreng kalau ade stim lagi bagus..kalau tak ape2 je ...kurangkan daging..

5 - drink 6-8 glasses per day...tapi bukan laa teh ice,kopi,pepsi,fruit juice...boleh tu boleh tapi satu serving per day je...kalau pergi makan try order limau suam..kalau leh kurang manis...atau takde  gula lansung..sbb limau suam ni die berfungsi sebagai pemotong minyak...jadi kalau makan...minyak tu akan terus keluar n tak simpan dlm badan..kalau ade pon mungkin sikit je..air panas pon macam tu...mmg membersihkan system...air kosong yg panas..bukan kopi smer tu..n try utk minum dulu sebelum makan...tgh makan jgn selang seli...abis makan minum sikit...kalau nak minum byk lepas sejam...utk perut tak kembung...n minum sebelum makan utk bgtau otak yg kite dah kenyang...jadi makan sikit...n jgn laaa makan tu selagi tak abis kene abiskan...kalau kenyang stop..kalau sayang..bungkus...lepas 4 jam kalau lapar lagi..boleh makan balik...bukan sebab ape..sbb kite nak ajar perut kite mmg byk tu kite leh makan..sbb kalau kite makan lebih2..nnt perut tu akan mengembang dan lama2 makin membesar..jadi makin lambat kite nak kenyang bila makan...bila makan sikit2 perut tu mengecil..makin lama...kite makan sikit pon kite dah kenyang ..kire tak laa makan berlebih2...makan utk hidup je...hehek

6 -  dont skip meals,you will end up bingeing later on when u feel extremely hungry...macam aku cakap before..kalau kite skip meal n biar diri berlapar..otak akan bgtau badan to keep all the fats and boleh jadi lemak tepu yg susah utk hilang...sbb die igt kite tak cukup duit nak beli makanan..haha..tu aku tambah je..jadi makan main meal tu kene...tak kisah laa kul bape ko bgn..breakfast tu kene ambil..kalau bangun lambat...ambil satu bun yg kecik tu..atau pon ambil sebijik buah yg besar...jambu ke apa...yg bg kenyang...sbb buah tak simpan pape dlm badan..bukan laa durian smer tu..yg sihat2 laa..n 4 jam after tu baru ambil lunch...jadi lunch pon akan kurang sbb dah ambil breakfast...menyiksa diri berlapar takkan membantu yer..kalau lapar ambil je pape..yg byk mana makan pon smer akan keluar balik..dragon fruits ke..kebykan buah2an..atau rebus telur makan putih telur je..makan laa byk mana nak..

7 -  put ur food on ur plate before u eat ..dun eat out of the jar or bag because you will tend to grab too much...kalau nak makan murukku ke,,,kacang2 ke ape ke...ambil segenggam...letak tepi..makan itu je...jangan letak jar die tepi korang..sedar2 dah abis..n tau2 yg dah masuk tu kire lemak utk 3 hari dah...n satu lagi tips org spain kot tak silap..kalau makan ape2 pon...ambil 3 sahaja...kalau chocs ke ape2..3 bites je..kalau kuih raya nye bende2 seangkatan size tu...ambil 3 ketul je..and tell urself dats it..jgn makan n makan n makan..sbb sedap...ambil n makan utk rasa..bukan kenyang..

8- when eating out , eat only half your portion and bring the rest home for later...or u can share an entree with another person...ni mmg betul..beli makanan tu kalau boleh half2 ngan kawan..atau bawak balik rumah..makan half...yg lain pack...sambil sembang2 tu...makanan dlm perut tu dah diproses..bila balik pon takkan nak makan sbb otak dah set baru balik makan...nnt by the time lapar ade makanan..n the best part korang tak makan 2 meal..korang makan satu meal pada 2 masa makan..kalau tak..dah dinner...pstu beberapa jam lepas tu nak gi makan lagi ..amik plak roti canai plak..tu dah jadi 2 meal berat ok..

9- kalau stress or bored dun turn to food...try gi jalan2 gi curve ke...ou ke...ikea ke..haha...dengar lagu ke...sambil melompat2...atau call a fren..call me..i can talk non stop haha...but dun turn to food ever ok..sbb die jadi makan bernafsu..

10- kalau makan luar...pilih dishes yg small n medium je..jgn ambil large..cam gi mcd..nak air ape..LARGEE...BURGER SET LARGEEEE...SMER NAK LARGE NNT BAJU SELUAR PON LARGE...HEHEK...

11 - ok kalau gi mane2..ade yg die tulis healthy diet meal...tgk menu tu dulu n try meal2 tu...kalau baskin robbin pon ade yg less sugar,no sugar,less fats...smer ade....n trust me rasa die takde lari pon dari yg ade sugar tu...sbb dulu aku pon cam susah nak amik anything sugar free ke ape smer tu and aku akan tak sekr makanan adik aku sbb die ade diebetis..aku cam rasa camne laa makan smer takde gula...masa start diet nak taknak minuman n makanan aku smer camtu..n baru aku tau..laa sedap rupenyer takde laa rasa tawar ke,,choclate tu pahit ke ape..die nyer lagi sedap kot..sampai kalau die dpt ape2 org bg chocs ke candy ke yg no sugar ..die kene sorok sbb takut kakak2 die curi..ahha

12 -  jgn aim nak kurus atau turun berat badan cepat2...sbb tak elok..0.5 kg per week tu dah kire ok...kadang2 tak payah berusaha sgt pon utk 0.5 kg tu...kurang kan sikit je makanan hari2 pon dah boleh capai aim tu

13 - kalau makan tu kalau ade buffet..try to avoid...sbb tu sgt tak elok...korang akan makan tak stop...lain laa kalau boleh cntrol..tapi still...tak payah 

ok tu je dulu...akan bersambung lagi yer..hehe

4 comments:

J. Love said...

oh hi nurul. jila ni. hehe read ur post before pasal diet tips tu, tapi tak tinggalkan komen.

i tau unhealthy tp i tau gak u ade advised jgn ikut.

tapi these new tips mmg boleh ikut lah. hehe~

Newrulez Malik said...

hey there j.love..auww.love the name..cam j.lo dah..haha..yeah...try laa..kalau takleh smer..ikut mane boleh..senang je..ko cam tgk ape2 pon..otak ko cakap taknakk je..kalau nak jugak ko akan amik sikit..tak percaya try...tulis besar2 kat dinding tu taknak makann goreng2 ..so that tak lupe..hehekk..selamat mencuba..;p..lepas ni ade beauty tips plak..;p

starcakeastrology.blogspot.com said...

good advice

Newrulez Malik said...

thank you starcake..n u r?