Friday, September 17, 2010

LaGi-LaGi PaInTiNG DaRi SeoRng YnG buKaN pElUkIs

ini bukanlah bertujuan menunjuk2..atau ape2..cuma memenuhi pemintaan ade sesetengah org yg suruh aku letak kat mane2...nak tgk katenyer..jadi tgk laa...tak seberapa pon...:)..


Setelah berkali2 cuba ..ini adalah painting pertama aku dalam kategori naive art yang dikatakan menjadi dan aku boleh banggakan..hehe...nama painting ni 'aku cantik'..kenapa nama die macam tu?..sebab bila aku tgk painting ni aku rasa painting ni cantik sangat n aku rasa painting ni siap..aku susah nak cakap painting aku siap..kalau siap..mesti ade je lagi nak pegang nak cuit sana cuit sini...painting ni saiz die dalam 15 x 15 inci...tak besar sgt...but cantik...and since dari ni laa..aku start suke dengan naive art n still mencuba utk membawa identiti aku sendiri dalam karya2 ni...aku akui jika ada yg cakap macam pernah nampak ke..atau menyerupai sapa2 laa..mungkin ada..tapi tidak lah aku meniru macam letak depan tiru bulat2...aku melihat byk2 image...kemudian aku terapkan dalam karya ni mengikut pemahaman n pemikiran aku sendiri..n for those yang tak reti berkarya tak kisah laa dlm bidang ape pon..diaorg takkan faham the development process..but yg dah familiar...diaorg faham apa aku cakap..sekarang ni aku still cuba mengolah lagi skill dan cuba bermain dengan warna and isi kandungan satu2 painting tu..tidak laa dikatakan mahu pergi kemana2.atau berlawan dengan sapa2...sekadar minat dalam bidang ni..mengisi masa lapang...jadi aku rasa painting tu cantik dah cukup utk aku...org lain..biar mereka dengan cara mereka..:)



yang ni plak yg kedua...sebab bila yg first dah berjaya..mula laa berkobar2 semangat nak cuba lagi...yg ni color die tidak ade campuran kalau korang perasan..ada pon sangat minor...die color sebijik2...title die 'retro baby '..saiz pon sama...ini lebih kepada satu tone satu karakter...ini pon aku masih nak mengkaji tentang penggunaan color...lebih simple tapi still menarik..bagi aku laa...and ada yg cakap macam ade gitar ada mata kat bawah tu..sebenarnyer masa paint aku tak terfikir pon nak paint gitar atau ape2..hehe..:)..but thank u for the comment...mmg ada pon kalau tgk balik..:)


yang 4 ni sebenarnyer my fav...yg 2 atas tu sama laa cubaan2...bermain dengan color and karakter..yg merah ni my very own fav..sbb aku betul2 tau nak buat apa...aku macam nak buat sumthing yg architecture...geometric...so aku buat kotak2...bermain dengan black n white..lepas tu aku cam tak tau nak buat ape...aku masukkan mata n gigi..basically utk hidupkan karakter..mata n mulut adalah element yg penting..mengikut pemahaman aku laa...kemudian aku add sikit color dekat situ...n tadaaaa...painting tu hidung n tu menjadi salah satu trademark aku walaupun tak hebat mana..but boleh laa...smer org tgk..smer org nak painting ni...kecuali yg mmg tak hargai painting laa...and the last one..aku buat sempena raya kot..macam mood raya yg berkocak2 masa tu...paling baru laa kalau yg size ni..painting2 yg 4 ni tak besar mana...dalam 6x6 inci...comel sgt...hehe..puji diri sendiri..biarr laa..sape lagi nak puji kan kan...:)





yang ni aku paint buat kawan aku..masa tu si pelik ni aku baru kenal..pelik gile..smer die buat smer terlebih sudaa..hehe..but hes ok...sunway nama die..but malangnya walaupun berada dalam kelompok org2 seni...namun penghargaan die buat painting sgt tak memberansangkan...ade ke die simpan dlm beg painting ni..konon nye maluu...macam a girl bg die painting konon cam aku sker kat die laa...hanpeh....painting tu  ade laa 2 inici x 2 inci je..belum macam abg nain ngan sam lagi..painting besar2...kecik pon die dah rasa aku syok kat die...wak2..pelik!..ahahaha


ini aku buat request by kawan mak aku...die nak gambar bunga2..masa ni tangan aku nak paint yg realism ni dah keras...so aku buat macam ni..dah jual dah pon..rm70..sebab die nak letak kat hospital...but ok laa..first time jual painting..plus aku buat dalam beberapa jam je...kecik je..10x10 camtu...and aku wat 2..satu lagi tak sempat nak amik gambar..maybe nnt2 aku letak jugak...tapi yg ni color background die mmg best...aku suke giler...hehe..


ok ni bukan painting aku..ni from jojo...die mmg seorang pelukis muda..anak kepada seorang artist yg ternama negara...yusof gajah...jadi ini hanya cebisan kecil sahaja karya die..sekarang lebih lain dan lebih gempak...dah melukis sejak dari kecil..dan sangat berbakat di pandangan mata aku..:)..cuma malas dan tidak pikir panjang..


11 comments:

Blitzenius said...

cantik lukisan awak. i loike!

Newrulez Malik said...

thank u yg sgt banyak..;p

Hariz said...

beb...seriusly aku suke painting k0, n lau k0 nk jual, aku bley suggestkn gallery... gallery ni mmg work2 feveret id...aku knl rapat ngan owner..amacam?

Newrulez Malik said...

thanx hariz..sumthing yg came from ko..aku cam nak nangis..haha...aku try2 je hariz..pastu lama2 aku rasa cam seronok plak..n tak stress sgt..relax..so kalau aku bosan ke ade masa aku wat laa...ko try arr tunjuk kat owner die tu..tapi aku tak harap sgt..aku tak rasa layak pon..lagipon size nye kecik sgt..

Hariz said...

apsal xbuat besar2?? at least 2'x 2'... painting2 k0a sume brunsur satira.. kaler2 de mmg intresting... pe kate aku bg 1 canvas yg xbrp besar.. then ko buatkn painting, bg aku n aku try tgk market de cmne.. saje2 kn.. side income gak 2.. aku anta kt cni http://www.artvillage.com.my/

Newrulez Malik said...

2'x2'...eh aku nye tu ade laa dalam 5'x5'..2' tu cam kecik gile je...hurmm boleh jugak...tapi jgn la bg aku dateline..nnt aku gelabah aku takleh buat..satira tu ape plak hariz?..ok nnt ko bg aku canvas ok..

Hariz said...

haha...2'x 2'= 24x24inch la... 5x5 kaki da same tggi dgn k0a 2... satira ni mcm unsur kartun yg boleh dilebih n dkurangkan... contoh* kepale besar, hidung panjang..cmtu r..

tp aku mcm nk 1 painting untuk koleksi peribadi je...hee

Newrulez Malik said...

owhh haha...koleksi peribadi..bolehh...kite buat petukaran la ok?..aku pon simpan satu ko nyer..kalau tambah ko kire ko org ke 4 laa ade painting aku..hehe..

Hariz said...

ok2...tp aku kne bg kanvas sendiri la? lau aku bg kanvas life size punyer ok? size org pnyer, besar2...heee

NikiSa IzAS said...

Painting u mmg cantik la Nurul..I sgt suka..mmg ader bakatla..teruskan bakat & usaha tu..maybe satu hari bleh terkenal k..i loike!!:)

Newrulez Malik said...

hariz...boleh tapi ko jgn aspect bende tu siap cepat..nnt tak jadi..ko buat2 lupa..nnt dah siap aku bg ..hehe..aku dah nak start cuti pon..ko dpt canvas free ke..kalau dpt canvas free..aku nakk

nikisa :..thank u so much...will try my best to keep it coming ok..insyaAllah...yeah nnt bila2 boleh je nak hang out ok..thanx again